Legea prin care unele organizații sunt exonerate de la plata unor obligații, promulgată de Iohannis / Care sunt condițiile

Legea prin care unele organizații sunt exonerate de la plata unor obligații, promulgată de Iohannis / Care sunt condițiile
Publicat: 07/10/2019, 12:38

„Art. 1. – (1) Se exonerează de la plata sumelor stabilite ca debite principale și accesorii reprezentând contravaloarea prestațiilor aferente furnizării de energie electrică neachitate ca urmare a neacordării
subvențiilor pentru decontarea energiei electrice destinate irigațiilor, precum și a altor obligații contractuale, ce decurg din neacordarea acestor subvenții, aferente anului 2009, nerecuperate de către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare de la organizațiile utilizatorilor de apă pentru irigații, constatate înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi”, potrivit Legii promulgate, luni, de către șeful statului.

La data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata de către organizațiile utilizatorilor de apă pentru irigații a sumelor menționate, căt și orice formă de recuperare a acestor sume, mai arată actul normativ.

„Stingerea în contabilitate a obligațiilor prevăzute la art. 1 se efectuează din oficiu de către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, urmând ca acestea să se scadă din evidența analitică pe plătitor, pe bază de borderou de scădere”, conform sursei citate.

Camera Deputaților a adoptat pe 11 septembrie proiectul de lege inițiat de mai mulți parlamentari social-democrați privind exonerarea de la plată a unor obligații, în calitate de for decizional.

Potrivit expunerii de motive, Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale a acordat subvenții pentru decontarea energiei electrice destinată irigațiilor anului 2009 până în luna februarie a anului 2010, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 269/2009 privind aprobarea activităților pentru care se acordă sprijin financiar producătorilor agricoli din sectorul de îmbunătățiri funciare în anul 2009, a cuantumului acestuia și a sumei totale alocate fiecărei activități.

Prin urmare, un număr de 311 organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații au beneficiat de subvenții pentru energia electrică consumată în anul 2009. Dintre acestea, un număr de 55 de organizații nu au primit subvențiile conform Hotărârii Guvernului nr. 269/2009, în valoare de 609.256,38 lei, motiv pentru care nu au putut achita la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare datoriile pentru energia electrică consumată în anul 2009.

„Pentru recuperarea sumelor în cauză, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare a acționat în instanță organizațiile datoare, instanța stabilind prin decizii definitive și irevocabile obligații de plată totale de 1.902.153,8 lei, din care 609.256,38 lei contravaloarea prestațiilor, 1.217.820, 25 lei penalități și 75.077,17 lei cheltuieli de executare silită. În prezent, cele 55 organizații sunt în executare silită, ca urmare a deciziilor câștigate în instanță de către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Aceste organizații sunt repartizate după cum urmează: 14 în județul Brăila, 9 în județul Dolj, 8 în județul Galați, 8 în județul Tulcea, 7 în județul Călărași, 3 în județul Ialomița, 3 în județul Bacău, 1 în județul Constanța, 1 în județul Giurgiu, 1 în județul Teleorman”, mai arată sursa citată.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de...
Mihai Găinușă rupe tăcerea despre actuala lui relație cu Oana Paraschiv, după Asia Express! Mai...
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
Analiștii spun care va fi efectul Trump asupra economiei românești: prețuri mai mari și inflație....
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Soldații nord-coreeni trimiși în Rusia au dat de internetul nelimitat și nu se mai desprind...
Comportamentul lui Iohannis, taxat de presa maghiară. „Ca și cum Viktor Orban nu ar fi...
Fosta vedetă din România care a ajuns fără dinți în gură. E la cerșit în...
Un nou ajutor pentru români de la 1 ianuarie 2025: indemnizația de solidaritate. Cine sunt...
Vremea 11 noiembrie - 9 decembrie 2024. Mai frig decât normalul perioadei, ploi, lapoviță și...
Știrea momentului de Black Friday
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu....
Sărut între divele din România! Delia Matache, Gina Pistol sau Roxana Ionescu și-au făcut de...
Care e amenda pentru depășirea limitei de viteză cu 20 km/h
Şeful NATO, Mark Rutte, caută o strategie comună cu Trump împotriva Rusiei şi Coreei de...
Planta din medicina chinezească cu efecte MIRACULOASE pentru creier
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
Premieră în România, Samsung lansează unul dintre cele mai așteptate gadgeturi
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje...
Felicitări de Mihail și Gavril: Urări, mesaje și imagini cu text pentru sărbătoriții zilei de...
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
Prințul William, primele declarații despre boala lui Kate Middleton și a Regelui Charles: „A fost...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Mirela Vaida, dialog în lacrimi cu Adrian Artene, la „Altceva”